logo

 

Nieuwe regels.
Om alvast te wennen hierbij een overzicht van de belangrijkste veranderingen per 1 januari 2019
De belangrijkste nieuwe regels vanaf 1 januari 2019 op een rij 
 

Teebox
Ready and play. Degene die klaar is speelt

In de baan
Zoeken naar bal beperkt tot 3 minuten
Als de speler bij het zoeken zijn eigen bal raakt, beweegt volgt geen straf
 

Bal niet kunnen vinden of out of bounds. (Dit is alleen als er een plaatselijke regel is).
Vanaf het punt waar de speler en de marker denken dat de bal zoek geraakt is of out of bounds, trek je een rechte lijn vanaf de vlag door dit punt. Dan pak je ook een punt dat op de zelfde hoogte ligt als de verloren bal waar de fairway begint en vanaf daar heb je nog twee stoklengten. Daar trek je nog een rechte lijn vanaf de vlag door het punt op de fairway. Tussen deze twee lijnen, niet dichter bij de hole, mag de speler droppen niet dichter bij de hole met twee strafslagen. Bijv. 2e slag gaat out off bounds: droppen en verder met slag 5.

Bal identificeren of wil bekijken of hij beschadigd is, er is geen meldingsplicht meer, maar de bal moet wel worden gemarkeerd.

Droppen
Alleen van kniehoogte, niet hoger en niet lager.

Double hit: geen strafslag - Er is bij een double hit niet langer meer sprake van één strafslag.
(Een double hit betekent dat je de bal bij een slag meerdere keren raakt.
'Penalty areas' in plaats van waterhindernissen - Waterhindernissen gaan in de nieuwe regels 'penalty areas' heten en penalty areas zullen niet alleen uit water bestaan maar mogen ook gebieden met woestijn, jungle, lava, rotsen en dergelijke zijn. Deze gebieden mogen dus gemarkeerd gaan worden met rode of gele paaltjes en dat geeft spelers de mogelijkheid om bij een bal in een penalty area een drop te nemen (met strafslag).
De grond aanraken in penalty areas - In de penalty areas (gebieden met water, woestijn, jungle, etc.) zal het bewegen van losse natuurlijke voorwerpen of het aanraken van de grond of water niet bestraft worden.

 

Soepelere regels in de bunkers -  Losse natuurlijke voorwerpen mogen uit de bunker worden gehaald. Voor het zand aanraken met je club of hand volgt geen straf. Maar je mag per 1 januari 2019 in een bunker nog steeds niet 'grounden' in de directe buurt van je bal. En als je bij het weghalen van losse natuurlijke voorwerpen de bal beweegt krijg je daar wel één strafslag voor en de bal moet worden teruggeplaatst.
Een extra optie is als je bal onspeelbaar in een bunker ligt: dan mag je de bal met bijtelling van twee strafslagen buiten de bunker droppen en spelen  op een recht lijn naar achteren (vlag en punt waar de bal lag naar achteren).

Op de green
Vlag mag in de hole blijven -  Er is geen straf meer als de bal vanaf de green gespeeld tegen een onbewaakte vlaggenstok wordt geputt. De spelers mogen putten met de vlag in de hole of uit de hole.
(Spikemarks repareren -  Op de green mag men schade van schoenen en dieren en andere schade repareren, zonder straf. Er is ook geen straf meer voor het aanraken van de green.
Op internet is een prima filmpje met de nieuwe regels  te bekijken op Expertgolf.com

 

Vragen op/aanmerkingen, voorstellen
Mocht je vragen over iets hebben bijvoorbeeld waarom spelen wij op die baan en niet op die, kunnen we meer teamgames spelen, hoeveel leden hebben wij, ik kom met een aantal vrienden kunnen wij meespelen, hoe is het financieel geregeld binnen de club enz, enz. Zeker voor nieuwe leden zullen er  misschien vragen zijn die voor oude leden van zelf sprekend zijn . Schroom niet stuur mij een mailtje peter@golfclubcostadelsol.com of vcerkleij.peter@gmail.com  en ik zal zo goed mogelijk antwoord geven.

Ik wens iedereen veel golfplezier binnen en buiten onze club.
Vriendelijke groeten Peter Verkleij

 


  


 

 


Ik golf en wij golfen

Mede geïnspireerd door een golfweek die ik gevolgd heb bij www.ironshirtofgolf.com in Huelva wil ik hier een lans breken voor het wij golfen.

Over het algemeen is golf een individuele sport, waar je eigen prestatie voorop staat. Natuurlijk er zijn ook teamgames waar o.a de Rydercup maar ook de best ball, better ball of texas scramble wedstijden op je eigen golfclub zijn er een voorbeeld van. Wat mij altijd opvalt is dat  de sfeer tijdens dit soort wedstrijden anders is dat bij een “gewone” stableford wedstrijd. Er is meer aandacht  voor de medespelers, immers zij/hij is van invloed op het teamresultaat.
Echter ook in stableford kan je “wij golfen” in plaats van “ik golfen”.
Binnen onze club ambiëren wij het “wij golfen” en niet het “ik golfen”.
 

Wij spelen niet om duizenden euros en/ of voor een miljoenen publiek. De winnaar/winnares  krijgt een greenfee of een cadeaubon voor de golf shop en een lekkere fles wijn en er zijn nog enkele andere prijzen voor de neary en/of de longest.
(overigens is dat meer dan bij menige clubwedstrijd).
Bij onze club willen wij plezier als hoogste prijs zien en de “echte” prijs is daar ondergeschikt aan.
Hoe vaak hoor ik niet na afloop; “niet zo goed gespeeld maar het was zo een gezellige dag en zeker hole 19 “
De verschillen tussen ik en wij golfen wil ik graag aan hand van een aantal voorbeelden duidelijk maken.


 

Bij de afslag:
Ik golf: Praten terwijl je nog moet afslaan.
Ik golf: Afslaan en direct uitgebreid zijn/haar slag verklaren.
Wij golfen: Meekijken met de slag van de ander en zo nodig complimenteren met zijn/haar slag.
Wij golfen: De ander wijzen waar zijn tee is gebleven.


 

Door de baan:
Ik golf: Direct op zoek en lopen naar zijn/haar eigen bal.
Wij golfen: Meezoeken naar de ander zijn/haar bal en achter de laatste bal blijven.
Ik golf: De ander wiens bal op het pad ligt laten slaan.
Wij golfen: De ander erop attent maken dat hij/zij een vrije drop heeft.
Ik golf: De ander een provisionele bal laten slaan terwijl je weet dat de baan, waar de ander zijn/haar bal is neergekomen met  rode paaltjes is gemarkeerd.
Wij golfen: De ander erop attent maken dat waar zijn/haar bal is neergekomen is gemarkeerd met rode paaltjes en hij/zij a. dus geen provisionele mag slaan en b. hij/zij de bal mag droppen bij de rode paaltjes.
Ik golf: De ander nadat hij/zij geslagen erop wijzen dat hij/zij de verkeerde bal heeft geslagen en dus twee strafslagen krijgt.
Wij golfen: De ander erop attent maken dat het mogelijk niet zijn/haar bal is.


 

In de bunker:
Ik golf: Slaan en nauwelijks aanharken.
Wij golfen: De ander de hark aanreiken en eventueel voor de ander aanharken.
 

Op de green:
Ik golf: Markt zijn/haar bal pas als een van de andere spelers/sters het vraagt en wacht zijn/haar beurt af.
Wij golfen: Markt zijn/haar bal direct, repareert pitchmarks, ook niet alleen zijn eigen, kijkt waar de anderen liggen en bewaakt of verwijdert de vlag na overleg met de andere spelers/sters.
Een ieder van ons kan zelf vele voorbeelden van ik golf en wij golfen bedenken.

Voort alle duidelijkheid: Wij golfen houdt niet in dat wij de golfregels aan onze golfclub kunnen lappen, nee dat is ik golf.
Een Wij golfer/ster respecteert de afgesproken regels. Het niet houden aan de regels komt de Ik golfer/ster ten goede en schaadt, benadeeld het plezier van de wij golfer/ster.
 

Mijn overtuiging is het dat het wij golfen niet alleen het plezier van je rondje golf verhoogd maar zeker ook je prestatie van het rondje golf verhoogd.In elk van ons schuilt een ik en een wij golfer/ster. De een vertoond meer van het een dan van het ander. Het wij golfen is zeker voor verbetering vatbaar.

Hopelijk sta je door dit stukje over ik en wij golfen even stil bij je eigen gedrag op en buiten de baan en neem je je voor (nog) meer een wij golfer/ster te worden en een ander op zijn/haar gedrag te wijzen. En moge duidelijk zijn dat gedrag gaat over wat een ander DOET en niet over wie de ander IS !

“Ik golf niet, wij golfen wel”

 

Veel golfplezier
Peter Verkleij

 

Beste golfvriend/vriendin
Het voorjaar van 2018 was voor Spanje een zeer matig voorjaar met veel wind, koud en vooral in maart heel veel regen. Zelfs zo veel regen dat wij twee keer niet hebben kunnen spelen en een keer letterlijk met de voeten in het water stonden. Als een bal in tijdelijk water lag moest er soms wel 10 meter opzij gekeken worden om een enigszins droge plek te vinden. Aan het aantal deelnemers was ook duidelijk te merken dat minder Belgen en Nederlanders deze kant op kwamen en verder waren er onder de mensen hier enkele die met een heftige griep te maken kregen. We speelden in het eer4ste kwartaal 11 wedstrijden met totaal 137 deelnemers waarvan er 29 gasten waren. Gemiddeld 12,5 deelnemer per wedstrijd en gemiddeld 2 birdies per wedstrijd. Vorige jaar hadden wij gemiddeld 16 deelnemers in 13 gespeelde wedstrijden en ook gemiddeld 2 birdies.

Eagle en Hole in One.
Een aantal opmerkelijke prestaties in het eerste kwartaal:
Melvyn de Wilde, handicap 10, die een aantal keren met ons meespeelde sloeg op 9 februari op La Cala een Eagle. Deze geode prestatie werd overtroffen de Marij Kin die op 8 maart op een kletsnatte Marbella Golf een HOLE IN ONE sloeg


De clubkaart

De eerste clubkaart werd op 1 juni aan Riet Meeder overhandigd. Een mijlpaal in de korte geschiedenis van onze club!. De kaarten zijn gemaakt door Superdrukker, het bedrijf van de zoon van Gert-Jan en Marja Vermijs. Het is gelukt om op de volgende banen: Marbella Golf, Guadalahorce, Calnova, Miraflores, Santa Clara, Alhaurin el Grande, Anoreta, El Chaparral, Cabopino en zelfs op Mijas Golf kortingen te bedingen van tussen de 10 en 20 % op de normale greenfees. Voorwaarde is dat je de clubkaart kunt tonen. Ook krijgen wij korting bij de Miquel Angel Jiminez Golf Academy Calle Corelli 2 in Torremolinos De clubkaart blijft ook geldig in 2018.

Het nieuwe clubjaar.
Het vorige clubjaar zijn wij geëindigd met 44 leden, van 34 heb ik de contributie voor 2018 al mogen ontvangen. Van de overige 10 zullen er een paar geen lid meer blijven o.a. omdat ze minder naar Spanje zullen gaan komen. En ook zullen wij er zeker weer een aantal nieuwe leden bij krijgen.
Het lidmaatschapsgeld voor 2018  voor onze club blijft gehandhaafd op € 50,--. Graag zie ik je betaling binnenkort tegemoet op rekeningnummer NL58 rabo 0155509993 t.n.v  P.J.M. Verkleij, of via contante betaling op een van de wedstrijddagen.


Betaling via: nl58 Rabo 0155 509 993 t.n.v P.J.M. Verkleij onder vermelding lustrum toernooi
Op dit moment hebben wij 48 plaatsen gereserveerd, dus schrijf je snel in want vol is vol.
Ik wens iedereen veel golf plezier de komende maanden.
Golf Club Costa del Sol.

 


 

D 


 

Peter Verkleij
Tel:0034607357808
peter@golfclubcostasdelsol.com
 

 

 


 

Golf Club Costa del Sol

Beste golfliefhebbers,

Het is alweer enige jaren geleden dat Ton van Haperen en Astrid Baars op het terras onder het genot van een drankje op het idee kwamen om een golfclub op te zetten. Er zijn zoveel golfers aan de Costa del Sol en in club verband met elkaar spelen trekt toch veel mensen aan. Er moest natuurlijk het een en ander geregeld worden en na een paar informatieve vergaderingen met Kees Kuijsters en Ad van Engh zijn we aan de slag gegaan.

Om de eerste bekendheid te geven aan onze nieuwe golfclub werd een advertentie in de Kosta geplaatst. 

Ron Kuijsters maakte een mooie website zodat we iedereen goed konden informeren over de club, de wedstrijden en de inschrijf mogelijkheden.

Het is altijd afwachten of er enthousiaste golfers zich zouden aanmelden maar al snel melden de eerste leden zich aan. De eerste wedstrijd werd gepland op 3 oktober 2013 bij Torrequebrada golfclub. We hadden een geweldige opkomst en na de wedstrijd werd er getoast op de nieuwe club. Het werd een geslaagde dag en vanaf die tijd is er iedere donderdag gespeeld op allerlei banen aan de Costa del Sol.

We hebben leden vanuit Estepona tot voorbij Malaga en tot op heden groeit het leden aantal nog steeds.

Op 18 april 2014 werd het eerste internationale toernooi gespeeld. Met een groep van 40 spelers werd er gestreden voor de green jacket en de wisselbeker. Ana Geisterfer was de eerste winnares, tweede Peter Verkleij en derde Anita Kin. De dag werd afgesloten bij de TQ bar met een heerlijk buffet en er werd nog gezellig gedanst op de live music tot in de late uurtjes.

Ton en Astrid hebben het stokje overgegeven aan Peter Verkleij, sinds oktober 2015 heeft hij de organisatie ter hand genomen

Wij hopen nog veel leuke golfdagen voor jullie te mogen organiseren.

Bent u nog geen lid van Golf Club Costa del Sol, speel gerust een keer mee om de sfeer te proeven van onze gezeligge club met als belangrijkste doel: vrijheid, blijheid en gezelligheid.

Met vriendelijke golfgroet,

Peter Verkleij
email: peter@golfclubcostadelsol.com

www.golfclubcostadelsol.com

 

Tel: 0034607357808


 

right l

nieuwsbrief

Hall of Fame


La Cala Golf

Golf el chaparral.com

Mira Flores Golf

golf marbella country club

topofholland

calanova

anoreta

kosta

Alex

pcpierre

right r