Nieuws en nieuwsbrieven

14-06-2023 LET OP !!!
Ledenaanwas/ledenstop  Naar aanleiding van de grote ledenaanwas het laatste halfjaar van 2022 hebben wij begin van het jaar het besluit genomen dat wij, tot nader, geen nieuwe leden meer aannemen en dat het maximale aantal deelnemers/ster per golfdag 20 is. Nu bijna 6 maanden verder, denk ik, dat het een goed besluit is geweest. Omdat wij op een golfdag maximaal 20 deelnemers/sters hebben, blijft het overzichtelijk en is de tijd tussen de eerste en de laatste flight maximaal een uur. Natuurlijk is het jammer voor de 15 mensen die ook graag lid willen worden en de gasten die mee willen spelen maar de opzet is nooit geweest om een zo groot mogelijke club te worden.

Nieuwsbrief 16-02-2024

Druk, druk, druk. De maand januari en de eerste helft van februari staan sinds jaar en dag te boek als “low season” maanden, maar mede gezien het vele slechte weer in Nederland, Belgie en Engeland, zijn de boekingen naar Spanje veel meer dan normaal. Malaga wordt steeds populairder en Marbella is onlangs uitgeroepen tot de beste vakantieplaats van Europa. We merken het in de plaatsen en ook in de restaurants, waar je vorig jaar om deze tijd rustig heen kon gaan, moet je nu vaak reserveren, anders is er geen plaats voor je. Ook op de golfbanen is het veel drukker dan voorgaande jaren en dat heeft letterlijk zijn prijs. De prijzen zowel van de greenfees als zeker ook de prijzen in de restaurants zijn aardig gestegen. Even een dagje golfen zal niet zo makkelijk meer lukken. Gelukkig hebben wij al tot december 2024 de banen gereserveerd voor 20 spelers/sters. Onlangs hadden wij een minder prettige ervaring op Calanova. Ik had maandagavond 18 spelers aangemeld en toen er iemand op woensdagavond belde of hij nog mee kon doen, dacht ik dat het geen probleem zou zijn. Echter bij inchecken bleek dat de baan zelf twee “vreemde” spelers bij ons had ingedeeld. Dit was in de 12 jaar dat wij op Calanova nog nooit gebeurd. Na enige heen en weer gepraat. Luid en zacht. Konden wij, voor deze ene keer, nog met onze eigen groep starten. In het vervolg hebben wij de keuze, of met een exact aantal flights te komen of de open plaatsen betalen of toestaan dat er andere mensen bij ons ingedeeld worden! Ja de tijden veranderen. Per keer op Calanova zal ik bekijken wat het beste is om te doen.

Handicap. Officieel hebben bijna alle banen de regel dat de handicap van de heren niet hoger mag zijn dan 28 en van de dames niet hoger dan 36. Tot op heden heb ik nog geen enkele baan meegemaakt aan de Costa del Sol die deze regel hanteert. Wel zijn er meerdere banen die dit in het contract met ons hebben staan en ook dat ik, indien zij hier om vragen, een lijst moet kunnen tonen met de diverse handicaps van onze leden. Dit brengt mij op het punt dat een aantal van onze leden geen geregistreerde handicap hebben. Tot voor de nieuwe handicapberekening, hield ik de handicaps van de leden bij, maar sinds de invoering van het nieuwe systeem is dat praktisch onmogelijk voor mij. Aan degene die (nog geen of niet meer) een geregistreerde handicap hebben wil ik sterk aanraden om eens te kijken op een van de volgende sites: gvn.nl, ngf.nl, golf.nl, anwb.golf, golfockenburg.nl. Je kunt je via een van deze sites gemakkelijk laten registreren, zodat dat mogelijk probleem voor de toekomst is opgelost. Bij aanname van nieuwe leden zal ik om deze handicap vragen en mocht hij of zij hier niet aan kunnen/willen voldoen zal hij/zij geen lid kunnen worden.

Slow play De ergernis van vele golfers en ook marshalls is langzaam spelen. Mede gezien de drukte op de banen en bovenstaande zal er ook meer druk komen op de diverse marshalls om er iets aan te doen aan langzame spelers. Ooit hebben wij als groep bij 6 uur gedaan op Calanova, omdat er een zeer trage groep voor ons zat en de marshall niet ingreep, zelf hebben wij meegemaakt op Marbella golf dat onze totale groep een hole moest overslaan, opschuiven omdat wij te traag zouden zijn.

Hier een aantal simpele tips om je spel sneller te maken;

1. Play and Go. Sta klaar om af te slaan, wacht niet op een ander, wie kan die gaat.

2. Maak niet meer dan twee oefenslagen voordat je (af)slaat.

3. Kijk mee, als de ander (af) slaat, niet alleen op de teebox.

4. Heb altijd een reservebal in je zak

5. Rij zo dicht mogelijk naar je bal toe. Mag je niet met een buggy op de baan, loop dan met een aantal clubs naar je bal toe.

6. Moet een van je flight genoten zijn/haar bal zoeken. Sla dan eerst je eigen bal en ga dan helpen zoeken. Niet langer dan 3 minuten.

7. Mocht je bal out of bound of verloren zijn. Sla dan direct een nieuwe bal. Mocht je ter plekke aankomen en je bal blijkt out off bound te zijn, of verloren ga dan NIET terug naar waar je je bal geslagen hebt. Drop een bal ter hoogte van waar hij out off bound of verloren is geraakt, op de fairway en noteer twee strafslagen.

8. Neem je buggy altijd mee als je geslagen hebt.

9.Kan je geen stableford punten meer halen, pak je bal op.

10. Kijk bij de green waar de volgende teebox is en zet je buggy alvast in die richting en loop dan naar de green.

11. Verlaat direct de green, en stem het aantal slagen. Direct met elkaar af, bij de volgende teebox.

Zeer waarschijnlijk doen je bovenstaande al, maar het is altijd goed deze nog eens onder ogen te zien en ook je flightgenoten hier, zo nodig , op te wijzen.

Aanmelden voor de wedstrijden  In de vorige nieuwsbrief heb ik hier al over geschreven. Blijkbaar was dit niet voor iedereen duidelijk. De tekst heb ik iets aangepast.

Het aanmelden voor de donderdagen gaat alleen nog via www.golfclubcostadelsol.com. U kunt zich aanmelden voor alle wedstrijd dagen die al vermeld staan op de site. Aanmelden kan tot uiterlijk zondagavond 24:00. Mocht het aantal inschrijvingen het aantal van 20 overschrijden dan gelden de volgende regels: Leden gaan voor, daarna de gastspelers. Dit geldt ook voor gastspelers van leden. Deze hebben geen voorkeursbehandeling boven andere leden. Mochten het aantal leden die zich hebben ingeschreven, het maximum overschrijden, dan geldt het moment van inschrijving.

Annuleren/no show  Ook voor het afmelden geldt een sluitingstijd van zondagavond 24:00. Mocht je, om voor jou zekere moverende redenen, toch na de zondag afzeggen, dan ben je verplicht je greenfee te betalen. Dit staat los van het feit of de betreffende course ons wel of niet de greenfee in rekening brengt. De afgelopen maanden is een late afzegging meerdere keren voorgekomen  en  dat heeft tot, voor mij onprettige en onnodige, discussies geleid. Ik ga hierover geen discussie meer aan, de regel is duidelijk. Volgende inschrijvingen worden pas aangenomen als de openstaande greenfee is betaald. Mocht dit niet gebeuren houd ik mij het recht voor om iemand te royeren als lid.

Clubshirt de clubshirt zijn enthousiast ontvangen, zeker bij de leden maar ook van de diverse banen heb ik complimenten gekregen over de  uitstraling van onze club.

Als de rode brigade door de baan loopt is het een prachtig gezicht en zeker in de zomer , wanneer iedereen zijn/haar shirt draagt zal het een gaaf gezicht zijn. Om dit moment zijn 2 derde van de shirt uitgedeeld. Yvonne, Henry, Kees en Ton nogmaals hartelijk dank voor jullie support in deze.

Ik dank iedereen voor het lezen van deze nieuwbrief en op en aanmerkingen hoor ik graag.

Vriendelijke groeten

Peter Verkleij

Golf Club Costa del Sol

Nieuwsbrief 30-09-2023

Beste Golfers/sters 30-09-20
De pepernoten liggen in de schappen, de kerstshows in de tuincentra zijn klaar en als ik het vele vuurwerk zie, wat er hier en daar wordt afgestoken, dan is oud en nieuw ook niet ver weg. Dus ik dacht laat ik er ook eens vroeg bij zijn en met de planning voor 2024 beginnen. Dat was nog knap lastig, met onze uitgangspunten: mooie baan, goed restaurant, vriendelijke mensen en een redelijke prijs. De planning is voor het hele jaar rond. Mogelijk zal hij in de loop van het jaar op enkele punten nog wijzigen, bijvoorbeeld omdat Mijas golf wel ingepland staat, maar zij zelf nog geen planning hebben voor 2024.
Birdies
Verder ben ik druk op zoek naar een nieuwe leverancier van mooie birdies, omdat de oude leverancier ze niet meer kan leveren. Het lijkt erop dat het volgend jaar een combi wordt van grote en kleine birdies. Wordt vervolgd.
Prijzen
De te winnen prijzen zullen veelal hetzelfde blijven met een speciale verassing voor de winnaar/winnares van de dag. Ook deze zijn al besteld en worden binnenkort afgeleverd.
Clubshirt
Jaren geleden hebben wij twee keer een clubshirt gehad, te koop en voor de winnaar/winnares van de dag. We wilden het shirt bereikbaar maken voor iedereen en het moest van prima kwaliteit zijn. Mede dankzij de sponsoring van 4 van onze leden: Yvonne Postema, Kees van den IJssel, Ton van Haperen en Henry Korsten is de keuze gevallen op een rood golfshirt van Adidas. Een aantal leden hebben het shirt in “levende lijfe “al gezien en op onze website www.golfclubcostadelsol. Kunt u het ook bewonderen.
Contributie in combinatie met clubshirt
De contributie gaat eenmalig € 80,– bedragen. Hiermee heeft u als lid de mogelijkheid om op diverse banen 10 tot 20 % korting te krijgen als u buiten de donderdagen op een van de banen uit het speelschema speelt en u ontvangt een clubshirt met een winkelwaarde van € 65,–.
Graag via de email of whatsapp uiterlijk 1 november uw maat opgeven. De shirt vallen redelijk groot. Om een idee te geven: ik zelf pas een xl shirt prima, terwijl ik meestal xxl draag. Tip: kijk in een van uw golfshirt naar de maat en neem dit als maat. Mocht u een extra shirt willen bestellen, dan kan dat voor € 65,–.
Ik wil u verzoeken uiterlijk 1 november uw contributie van € 80,– voor 2024 over te maken op rekening NL58 RABO 0155509993 t.n.v. P.J.M. Verkleij onder vermelding Golf Club Costa del Sol.
Mocht u besluiten om in 2024 geen lid meer te zijn, laat mij dat dan ook voor 1 november weten. Er zijn zeker 10 tot 15 mensen die graag lid willen worden van onze club.
Aanmelden voor de wedstrijden verandert iets.
Mede op verzoek van een aantal banen verandert de tijd van aanmelding iets.
Vanaf 1 november kunt u zich uiterlijk zondagavond aanmelden voor de wedstrijd van de komende donderdag.
Op maandagochtend moet ik het juiste aantal deelnemers doorgeven aan de baan.
Afmelden voor een wedstrijd.
Ook dat verandert per 1 november. U kunt zich tot uiterlijk zondagavond afmelden voor de wedstrijd van de komende donderdag. Meldt u zich, om wat voor reden dan ook, later af dan bent u verplicht de greenfee te betalen.
Boeken buiten de donderdag.
Als u op een van de banen uit ons wedstrijdschema wilt spelen op een andere dag dan de donderdag, dan kan dat met korting. Let op: boek dan rechtstreeks bij de baan NIET via een van de boekingsites en geef direct aan dat u lid bent van onze club.
Vriendelijke groeten en tot op de golfbaan. Peter Verkleij

Nieuwsbrief 14-06-2023

Aanmelden voor de wedstrijden  
Het aanmelden voor de donderdagen gaat alleen nog via 
www.golfclubcostadelsol.com
U kunt zich aanmelden voor alle wedstrijd dagen die al vermeld staan op de site. Aanmelden kan tot uiterlijk maandavond 24:00. Mocht het aantal inschrijvingen het aantal van 16 (in sommige gevallen is dit het maximale aantal) of 20 te overschrijden dan gelden de volgende regels: Leden gaan voor, daarna de gastspelers. Dit geldt ook voor gastspelers van leden. Deze hebben geen voorkeursbehandeling boven andere leden. Mochten het aantal leden dat zich hebben ingeschreven, het maximum overschrijden, dan geldt het moment van inschrijving. Gelukkig is het aantal keren dat wij leden moesten teleurstellen beperkt gebleven.
Annuleren/no show 
Dinsdagochtend vroeg moet ik aan de baan doorgeven het exacte aantal deelnemers/sters. U kunt dus uiterlijk tot maandagavond uw deelname annuleren. Mocht dat, om welke reden dan ook, na maandag gebeuren, dan bent u verplicht greenfee te voldoen. Dit staat los van het feit of de betreffende course ons wel of niet de greenfee in rekening brengt.
Regels/clubregels.
Aan de  nieuwe leden vergeet ik, wij regelmatig een aantal (club) regels uit te leggen. Hier zijn er een aantal:

  • Op de fairway mag u altijd de bal plaatsen.
  • Heeft u de bal uit off bound geslagen of kunt u de bal bij aankomst op de plaatst waar u en uw flightgenoten dachten hem te vinden en u heeft geen professionele geslagen, gaat u niet terug, alsnog een professionele bal te slaan. U dropt een bal ( vanuit kniehoogte) op de fairway 90 graden ten opzichten van de plaats waar de bal out off bound of verloren is gegaan. U krijgt hiervoor 2 strafslagen. Voorbeeld u slaat u eerste slag out off bound, vervolgens dropt u een bal op de fairway, de volgende slag wordt u 4e slag.
  • Ingebedde bal. Voor een bal die bij de landing is ingebed, krijgt men een vrije drop, niet alleen op de fairway.
  • Bunker. In de bunker mag u losse voorwerpen zoals, bladeren en takjes verwijderen. Ligt uw bal onbespeelbaar in de bunker of u bent geen bunkerspecialist, heeft u de keuze om de bal buiten de bunker, niet dichter bij de hole, te droppen. U krijgt hiervoor wel twee strafslagen. Tot zover voor deze keer de regels, volgende keer meer.

Ziekenboeg
Jacques Dijkers was helaas zeer onfortuinlijk op El Chaparral op 25 mei en scheurde zijn quadriceps in zijn knie af. Binnen 7 dagen was hij terug naar Nederland om geopereerd te worden en de revalidatie zal zeker drie tot 4 maanden in beslag nemen. Email adres jacquesdijkers@hotmail.com.                                                                                 
Hans van de Broek blijkt sinds gisteren een gescheurde ader in zijn te hebben en ligt in Marbella ziekenhuis email adres hvdbroek@planet.nl . Wij wensen ze allebei sterkte en een voorspoedig herstel
Programma na de zomer
Ik reserveer de banen meestal ruim 6 maanden van te voren. Vanaf begin maart ben ik aan de slag gegaan. Wat tot nog toe, na enig heen en weer mailen met de diverse banen, binnen een tijdsduur van een week lukte, lukt nu niet. Vele banen waren op de ons gewenste tijden en dagen al volgeboekt. Verder bleek een enkele baan zijn prijzen fors verhoogd te hebben. Golf aan de Costa del Sol wordt steeds populairder. Uiteindelijk is het gelukt een schema rond te maken. Wel wijken de aanvangstijden regelmatig van de door ons gewenste tijd af. Ik heb , uitgezonder op een datum, voor 20 deelnemers kunnen reserveren. Bijgaand het schema voor na de zomer.   Ik wens u veel golfplezier.
Overzicht waar wij spelen augustus tot en met december 2023

Nieuwsbrief 04-12-2022
Het jaar is al weer bijna voorbij, ik weet niet hoe jullie het ervaren maar naar mijn idee gaat het elk jaar sneller. Komt dat omdat we ouder worden en de snelheid van vroeger niet meer hebben om “mee” te veren met al wat er gebeurt om ons heen, of gebeurt er meer om ons heen? Ook binnen ons kleine clubje is er wel het een en ander gebeurt. Jarenlang hadden wij een ledental tussen de 40 en 50 maar met name de laatste maanden is de aanwas van nieuwe leden zo groot dat het er nu iets over de 60 zijn ! De afgelopen weken hadden wij op de donderdagen regelmatig meer dan  20 deelnemers/sters. Met een uitschieter op 17 november op La Cala, met in totaal 31 deelnemers/sters.  Een groep van 7 en een van 24. Tja wat doet dit met onze doelstelling van gezamenlijkheid, samen koffie, samen spelen en samen een drankje en een hapje na afloop. Tot nog toe ging dit prima maar het is wel een aandachtspunt. De volgende vragen zijn aan mij en heb ik aan mijzelf gesteld: “moeten wij geen voorlopige ledenstop instellen, de contributie verhogen, slechts met hoge uitzondering gasten toelaten enz. 24 spelers/sters op een speeldag is het maximale waarop de gezellige “intieme” sfeer gewaarborgd kan worden. De afgelopen jaar gebeurde het regelmatig dat ik dinsdag of woensdagavond laat nog gebeld, geappt, gemaild werd: kan ik/wij morgen nog mee spelen. Terwijl dit leden waren die al enige tijd in Spanje waren. Uitgangspunt is dat leden altijd voor gasten gaan en dat zal ook zeker zo blijven. Hopelijk moet ik in het komende jaar geen leden teleurstellen als er geen plekken meer beschikbaar zijn. Zoals de afgelopen jaren heb ik tot en met de zomer van 2023 de banen gereserveerd voor 16 deelnemers met een starttijd rond 10:30. Soms lukt het op bij veel deelnemers er een of twee flights bij te boeken. Voor 2023 is het uitgangspunt dat 24 het maximale aantal is. Vroeg opgeven is dus meer noodzaak.
Respect
Voor mij is het woord van 2022 RESPECT. Heb respect, je moet er respect voor hebben, met een beetje respect mee omgaan, respecteer de mening, respect voor ouderen, respect voor zijn/haar daden enz enz. Simpel gezegd maar o zo moeilijk uit te voeren. Wat is respect eigenlijk. Ik heb het opgezocht in een woordenboek en kwam de volgende verklaringen voor het woord RESPECT tegen: 1) Aanzien 2) Achting 3) Betrekking 4) Bewondering 5) Eerbetoon 6) Eerbied 7) Eerbiediging 8) Egards 9) Gezag 10) Hoogachting 11) Iemand waarderen 12) Ontzag 13) Opzicht 14) Waardering 15) Waardigheid.  Ja daarmee kan je vele kanten uit. Als ik het simpel vertaal naar onze club en onze leden, onze wedstrijddagen. Dan betekent respect voor mij: Open staan voor de ander, zijn/haar mening, zijn/haar manier van doen. Er voor open staan dat een ander anders reageert/doet dan dat jij zou doen. Een mening daarover mag, maar dat is anders dan een oordeel en/of veroordeling van de ander zijn mening, manier van doen. En nog sterker is het hebben van een oordeel, veroordeling over de ander als persoon. Dat gaat mij echt te ver. Stel je open naar de ander, vraag ernaar, wees nieuwsgierig zonder mening, oordeel of veroordeling. Bijvoorbeeld als een medespeler je vraagt ergens te gaan staan bij zijn of haar afslag, slag of put, doe dat dan gewoon zonder hierover in discussie te gaan. Help elkaar niet alleen bij het vinden van elkaars bal maar ook bijvoorbeeld met het kennen, erkennen van de regels. Regels horen bij elk spel, en deze ter discussie te stellen heeft geen zin. Twijfel je over een bepaalde regel, noteer het en na afloop kan hier naar gekeken worden wat juist is. Geniet van het spel.
Nieuwe lidmaatschapsjaar.
2023 staat voor de deur. Het lidmaatschapsgeld blijft € 50,– per jaar. Dit graag overmaken op NL58 Rabo 0155509993 t.n.v P.J.M. Verkleij onder vermelding Golf Club Costa del Sol. Als u in de eerste twee maanden van het jaar mee speelt, kunt u dit ook eventueel contant op de donderdag betalen. In tegenstelling tot voorgaande jaren krijgt u geen fysieke lidmaatschapskaart, maar dit wordt een digitale (zie bijlage). Zodra uw betaling binnen is, krijgt u van mij een mailtje met als bijlage uw lidmaatschapskaart. Deze kunt u als foto opslaan in bijvoorbeeld uw telefoon.  Mocht u buiten de donderdagen op een van de banen willen spelen waar wij als club ook spelen, geef dan aan bij uw boeking dat u lid bent van Golf Club Costa del Sol en u krijgt een korting van maximaal 20 % op de normale greenfee. LET OP: wel rechtstreeks bij de baan boeken, als u dit doet bijvoorbeeld bij leading courses zal u de korting niet krijgen.

Nieuwsbrief 23-12-2021
Wat valt er te zegen over de afgelopen maanden, het afgelopen jaar. Veel maar misschien is het beter om dat niet in deze nieuwsbrief te doen. Eens, oneens, goed of fout het blijken rekbare begrippen te zijn. Net als meet golfregels, ze lijken duidelijk maar toch zijn er altijd weer spelers/sters die hun eigen interpretatie van de regels hebben/maken: “Ok ik lig in een voetafdruk, dan mag ik heb toch zonder strafslag verplaatsen, niet schoonmaken, mijn bal is vuil zo kan ik hem niet spelen, gelden er geen winterrules, ik mag toch plaatsen, mijn bal; kwam tegen de vlag en uit de hole, dat telt toch niet ? enz enz. Er kunnen nog zo goede afspraken/regels gemaakt zijn, er is altijd een reden te bedenken waarom ze nou net niet voor jou zouden gelden.

Komend jaar
Het golfen en het organiseren was soms lastig, sommige weken was er niemand andere weken 24 en volop ruimte en andere weken niet meer dan 12 plaatsen te boeken. Bij het boeken voor volgend jaar heb ik al ondervonden dat touroperators en golfverenigingen veel verwachten van 2022. Onze uitgangspunten zijn altijd geweest: een veelheid aan banen, voor een redelijke prijs met starttijden rond 10:30 met een flexibiliteit in het aantal reserveringen. In een aantal hoogtij weken waren er bij een aantal banen geen flights te reserveren of om “onaantrekkelijke tijden van 8.00 in de morgen of om 14.00 in de middag. Uit eindelijk is het gelukt om, in mijn ogen weer een leuke kalender samen te stellen. Ik heb per wedstrijddag 4 flights gereserveerd. Op de dinsdag voor de wedstrijddag moet ik het definitieve aantal op te geven. Voor een aantal nieuwe leden is het goed om te weten waarom wij bijvoorbeeld Santana of Torrequebranca niet opnemen. Dit komt omdat deze, ten opzichte van onze club, zich niet flexibel opstellen. Als ik, bij een van deze banen, nu voor 16 deelnemers reserveer moet ik nu mijn creditkaart gegeven geven en wordt het bedrag van 16 vrijwel direct geblokkeerd, mochten er uit eindelijk minder deelnemers zijn dan is dat jammer voor mij, want er worden toch 16 deelnemers afgerekend. Bij de banen op onze huidige lijst is dat zeker niet zo, vandaar.

Contributie/ lidmaatschap
Dit jaar was de contributie, onder invloed van Covid, verlaagd naar € 25,– voor bestaande leden. Voor het komende jaar verwachten wij dat het reizen van en naar Spanje geen probleem gaat worden. Vandaar dat wij het lidmaatschap weer € 50,– per jaar zal gaan bedragen.
U kunt dit overmaken ten name van P.J.M. Verkleij
NL58Rabo0155509993 onder vermelding Golf Club Costa del Sol.
Tot slot wens ik iedereen fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2022.
Ik zie u graag in 2022.

Vriendelijke groeten,
Peter Verkleij

Scroll naar boven